Ràdio Santvi | 107.4FM ~ Informació local de Sant Vicenç de Montalt i el Maresme Ràdio Santvi | 107.4FM ~ Informació local de Sant Vicenç de Montalt i el Maresme Ràdio municipal i diari digital del municipi de Sant Vicenç de Montalt (Maresme). Informació de Sant Vicenç de Montalt, Caldes d'Estrac i Sant Andreu de Llavaneres.

Nou programa per atendre la salut mental perinatal al Maresme

El Consorci Sanitari del Maresme té en marxa un nou servei de salut mental perinatal a l’Hospital de Mataró per atendre aquelles dones que, durant l'embaràs o el primer any de postpart, puguin presentar algun trastorn d’ansietat, depressió, consum de substàncies o dol perinatal, entre d'altres. 

Es calcula que una de cada cinc dones presenta un trastorn mental durant l’embaràs o postpart. En tres mesos s’han atès 50 dones, principalment per trastorns d’ansietat, consum de substàncies i dol perinatal.

Durant l'embaràs i el primer any després del part, les dones experimenten molts canvis hormonals, fisiològics i emocionals que, sovint, poden derivar en ansietat, problemes de la son o depressió. A més a més sovint existeixen traumes emocionals previs o trastorns de salut mental preexistents que es manifesten amb més força durant aquest període de pre i post maternitat.

Tots aquests problemes no només afecten les dones sinó que poden tenir un impacte significatiu en la salut i benestar del seu nadó i en la creació del vincle mare-fill. 

Per fer front a aquesta problemàtica, l'Hospital de Mataró ha posat en marxa aquest nou programa de salut mental perinatal que compta amb un equip multidisciplinari –psiquiatre, infermera i treballadora social– amb l'objectiu d'atendre les dones embarassades o mares recents que experimenten problemes de salut mental. Un programa que funciona des de principis d'any i que ofereix una atenció personalitzada i especialitzada a la dona durant aquesta etapa de la seva vida per a la detecció i tractament precoç d'aquests problemes.